Passos de ball / La Xina A.R.T.

Fotografies de Benxamín Álvarez, Candy Álvarez, Nora Ancarola, Sergio De Arriba Miñambres, Emilio Duran, Agustín Fructuoso, Zahra Hassanabadi, Andrea Jordà, Elisabeth Krotoff, Judith Lesur, Juan Carlos Lozano, Xesco Mercé, Estela Rodríguez, Lluis Torrens i Marc Vilallonga

Aquesta ha estat també una temporada moguda i fecunda. Vam començar l'any (que és on ens vàrem quedar al darrer número de la revista) amb el projecte col·lectiu "El basar del Xino", que aquest any va celebrar la seva onzena edició. Pel tal fi vam convocar un bon grapat d'amics artistes ( Agustín Fructuoso, Anxo Baranga , Diego Tampanelli, Ignasi Rosés, Juan Carlos Lozano, Luís Casado, Nora Ancarola, Oriol Vidal, Ricard Aymar, Ramon Roig -en el seu darrer treball públic-, Tito Inchaurralde, Toni Clos, Yelena Cvejic i Xaro Castillo) a més dels quatre de la casa Benxamín Álvarez, Marc Vilallonga David Tarancón i Xesco Mercé. El projecte va consistir en realitza run gran mural col·lectiu amb carbonet, d'aquí el títol: "...i els reis ens portaran carbó". El resultat va ser molt espectacular i així h va corroborar l'èxit d'assistència de públic en aquest basar, així com en tota la present temporada.

Per la segona exposició vàrem convidar els amics de The grey square (ara La Grey) de Tarragona per presentar quatre propostes individuals que conformaven, al mateix temps, una imatge col·lectiva prou suggerent: Juan Carlos Lozano, Lídia Porcar, Francesc Roig i Antonio Luque van ser els participants en aquesta mostra, que esperem no sigui la darrera col·laboració entre ambdós grups. Pel vernissatge va estar punxant música el DJ Víctor de Miután. La tercera mostra va presentar una proposta a dues mans entre Ulla Blanca Lima i Nora Ancarola (amb la col·laboració de Laia Manonelles). A partir d'un objecte senzill (una gandula destarotada i un fet concret real (una malaltia), s'estructurà una exposició subtil i complexa, plena de matisos i propostes suggerents, que, alhora, barrejava diversos medis expressius. Per la inauguració vàrem comptar amb un concert de viola , a càrrec de Serguio Alegre Vicente i per la clausura, es va fer una inusual i sorprenent "queimada" gallega.

La quarta mostra de 2017 va ser la del nostre company Benxamín Álvarez, en la qual va mostrar-nos tota la seva polièdrica capacitat plàstica; des de petits dibuixos i aiguades a dues escultures de format gairebé monumental. La mostra es va presentar amb el concert de música medieval a càrrec del trio Matelier. Marie Suga (vielha), Daniel Buxeda (organeto) i Atsushi Moriya (flauta) van tocar un repertori d'ignota músic antiga xipriota amb inusitats instruments. Tres esdeveniments van coincidir amb aquesta exposició: la nostra participació als Tallers Oberts de la ciutat (com venim fent des de fa uns quant anys) i la quarta edició del festival de performance i màgia "Houdini Performance festival", van ser els dos primers. Per aquesta vetllada vàrem comptar amb les inclassificables actuacions d'Adrian Pino, Agustín Gálvez, Svantje Busshoff i Xesco Mercé, representant de la casa.

El tercer va ser molt més complex i complert. Com ja havíem fet altres cops, vàrem muntar una sèrie de recitals poètics per participar en l'edició anual de Barcelona Poesia. L'amic i impagable col·laborador de La Xina, el poeta xilè Bruno Montané Krebs, va ser l'encarregat de muntar tot aquest sarau: cincs recitals i una festa poètica amb micròfon obert i vermut de propina. Vàrem comptar amb els autors Sebastián Gómez Matus, Carlos Acevedo, Aníbal Cristobo,Tulio Mora, Jorge Pimentel, Olvaldo Lamborghini, Carmen Ollé, Jorge Teillier, Orlando Guillén, Misale Alerm, Guim Valls, Rodolfp Häsler, Jorge Morales, Edgardo Dobry, Osías Stutman, Arnau Pons i el propi Bruno Montané. Poetes de Mèxic, Xile, Argentina, Perú i uns quants de casa nostra. Tot un luxe literari en el nostre petit espai del Raval.

Al Juny vam tenir un vell amic de convidat, l'artista Joanra Canosa, que va presentar dibuixos i collage sota el títol "Joan Solo", amb una molt destacable concurrència de públic, a l'alçada de la qualitat dels treballs presentats. Al més següent vam continuar celebrant el nostre vell projecte de donar visibilitat a la creació més jove de la nostra ciutat i del nostre país: Barcelona Emergents. Aquest any vam comptar amb treball fotogràfic (Marta Cots), escultura (Manolo Fontiveros i Ana Rodríguez Pastrana) i una instal·lació amb vídeo inclós (Neus Masdeu), alumnes de l'escola LLotja de Barcelona. També, abans de l'estiu, va aprofitar l'amic i ex-xino Toni Clos, per presentar a la nostra galeria el seu llibre "33 Cristos in Love", en el qual aplegava part de la seva obra poètic ai un ampli recull de la seva variada obra plàstica, així com alguna activitat performàtica que va fer amb el nostre col·lectiu.

Després de l'estiu vam cedir el nostre espai a dues estimades col·legues, Marga Ximénez i nora Ancarola (antiga membre del nostre col·lectiu). Elles són l'ànima de MX espai, recentment desaparegut. A La Xina A.R.T. van poder presentar la " XIII Exposició Internacional d'Art Contemporani de Petit Format", aque va comptar amb la participació d'una llarga llista de participants: Silvia Alcoba, Bea Álvarez, Benxamin Álvarez, Edith Andreu, Marta Ballvé, Laura Baringo, Ana María Beaulieu, Britta Berg, Helga Borisch, Ade Boyle, Alejandro Calles, Francesca Caruana, Ignasi Castelló, Mireia Clotet, Col·lectiu Puntes, Guillem Duch, Adolf Fontbona, Alexandre f. Ballcells, William George, Ursula Gerber, Luisi Giménez, Mercè Girona, Eleni Grafakou, Tito Inchaurralde, Anne King, Ute Kollwitz, Kioko Kumai, Lekler, Marcos&Marcos, Xesco Mercé, Anne Moreno, Almira Olamyán, Pia Remedios, Josep Maria Plaza, Clara Prat, Ana Pulido, Maria Roca, Carme Sesplugues, Dagmar Tinschmann, Vallès Roser, Sol Vidal, Joseph Warren, Sibylla Weisweiler, Babette Werth, Cristina Widder, Agnès Wo i Yukimaro. Durant el vernissatge va fer una performance l'artista Adrian Pino.

Va continuar la temporada amb el projecte Coto, una proposta estètica molt suggerent, presentada a sis mans pels artistes Ignasi Rosés, Joan Peix i Xavier Roca, a partir d'un pretext formal senzill: el senyal de coto de caça, és a dir, un rectangle blanc i negre partit en diagonal. Per acabar l'any (i abans de la corresponent edició del Basar del Xino, que no arribarà a temps abans de cloure l'edició d'aquest número de la revista), hem comptat amb artistes d'un altre col·lectiu, La Rectoria, de Sant Pere de Vilamajó, a la falda del Montseny. Albert Cubells, Glòria Ortega, Pere Pich (antic membre de La Xina A.R.T. i Stefano Puddu van presentar quatre investigacions diferents al voltant del tema de la contradicció, amb l'epígraf comú "Des/Con/Nexions". El vernissatge va ser acompanyat pel concert de Jazz del grup ZZilo (Nestor Vinaixa –saxo-, Michele Puddu –piano-, Aran Tapias-guitarra-, Aleix Forts –contrabaix- i Ferran Sedó –veu i bateria-).

Fora del nostre territori habitual (és a dir, al barri Xino que voreja Sant Pau del Camp) també, com cada any, hem fet força activitat i maleses. Per començar, una cita habitual. Allò que abans es deia "Carremént", des de fa un parell d'anys es diu "Contenant/contenu" i és un certamen internacional (sempre hi participen més d'una cinquantena de creadors de més d'una dotzena de països). L'organitzen els amics del col·lectiu del Languedoc francès, "4,barbier", amb seu i galeria a Nîmes. La forma i el contingut són igual d'importants en aquest projecte polièdric en el que hi van participar tots els membres de La Xina A.R.T. Per altra banda, una exposició del xino Xesco Mercé, va servir de marc incomparable pel concert que cloïa el LEM 2016 (festival musical que organitza Gràcia Territori Sonor, capitanijat sempre pel gran Vïctor Nubla) i, alhora, encetava el LEM 2017. Un concert especial amb l'artista turca Tuna Pase (flauta, veu i sintetitzadors), el suís Liutenant Caramel (celemí) i el català Albert Altaba (al contrabaix).

La primera proposta grupal gran de l'any va ser a la galeria The Grey Square de Tarragona, regentada pel col·lectiu La Grey (Juan Carlos Lozano, Antonio Luque, Francesc Roig i Lídia Porcar). Per aquest primer intercanvi entre els dos col·lectius vam preparar el muntatge "Senars i escarcers", fent una confusa exposició amb les seves creacions més inqualificables i estranyes, formant un còctel bondià sense títols molt més que suggerent. La segona gran exposició fora (en aquest cas, fora del país), va ser la que va organitzar l'amic Claus-Dieter Geissler per l'espai BetonBox de Düsseldorf. Coincidint amb la setmana de la poesia d'aquella ciutat, en Claus va convocar 34 artistes de 8 països diferents per acompanyar gràficament els respectius 34 poetes de tants altres indrets. "Am Ende ist es Poesie" ha estat una gran mostra combinat la creació literària,i les arts plàstiques que, esperem, tingui continuitat els anys vinents.

Un altre projecte important ha estat la participació en l'exposició i cicle de conferències "L'educació de les arts: projectes innovadors de les escoles", en el qual el nostre company Xesco Mercé, va participar amb la proposta "Com fem el Carnestoltes al Villena?". L'esdeveniment l'organitzava el Colbacat i es va presentar durant dos mesos a Arts Santa Mònica. Un altre esdeveniment de gran format va ser el que organitza Tallers Oberts de Barcelona cada any, l'exposició "Síntesi". Aquest any es va celebrar al flamant edifici de Disseny Hub Barcelona /altrament conegut com "la grapadora"). El nostre company Benxamín Álvarez va estar seleccionat (un any més) per participar en questa gran mostra col·lectiva que fa un retrata de la creació actual a la ciutat de Barcelona.

Una altra activitat (performàtica en aquest cas) va ser la participació d'en Xesco Mercé al festival A.R.T.T. (Acte de Recuperació de Tecla Tepeka) que organitza cada any el TPK de L'Hospitalet. Aquest any va voler ser un homenatge al desaparegut poeta i artista Carles H Mor. Va comptar amb la participació d'Ester Xargay, Joan Casellas, Diego Tampanelli, Maria Cosmes, Francesc Oui, Nathalie Bauchet, Montero&Pisuerga i el nostre representant, que va presentar el projecte "El veritable valor de l'art". Al mateix dia els companys de L'Hospi van presentar el llibre "TPK 2015",amb extensa participació de La Xina A.R.T.

"Ictiopoemes" va ser el títol del muntatge que Xesco Mercé va fer a La Peixateria, sala de Creació. Un revolucionari espai, co-dirigit pel Domingo Martín i Manuel Morales, en una peixateria de veritat, al bell mig de la Ciutat Cooperativa de Sant Boi. Han rebut, molt recentment, el premi a la millor iniciativa cultural, en l'àmbit d eles arts plàstiques del baix Llobregat (Felicitats, companys!) i seran un altre del grups amb el qual realitzarem intercanvis periòdics. De fet, han de ser la primera mostra per a 2018 a La Xina A.R.T. L'exposició i el vernissatge, amés d'acompanyar-se per musclos al vapor i gambetes, va sr completat per la performance musical "Trompeta amb s@rdina".

Dos esdeveniments més van comptar amb la participació d emembres del nostre col·lectiu. Per una banda, la Young Gallery Weekend, una iniciativa nova que es va dur a terme en diversos espais de la ciutat. Concretament en la galeria Anaglifos, al barri de Sant Pere, van presentar els amis de La Grey, de Tarragona una exposcio col·lectiva, que anava acompanyada d'una sèrie de projeccions de performance, com ho era "Deconstruint Beuys o Com explicar art contemporani a una tortuga de guix", de Xesco Mercé. L'altra activitat, en la qual va tenir una participació activa el company Benxamín Álvarez, va ser el projecte "Les maletes de Walter Benjamín", realitzat a la sala de duanes de l'estació internacional de Portbou, un gran muntatge col·lectiu itinerant, amb la participació de l'escola Llotja i comissariada per Pilar Parcerissas.

El darrer afer exterior de La Xina ha estat l'exposició la " XIII Exposició Internacional d'Art Contemporani de Petit Format", que continuà la seva ruta expositiva a la galeria Artèria d'Igualada, per seguir, l'any vinent, a la galeria Himmelreich de Magdeburg, a Alemanya, i, (encara en projecte) a l'altra banda de l'Atlàntic, a l'Argentina, si fructifiquen els contactes de les amigues i col·legues Marxa Ximénez i Nora Ancarola. En definitiva, un any ple d'activitats i viatges que esperem que es repeteixi (o sigui encara més mogut, si cal) a 2018.

 

 

 
Exposicions a La Xina A.R.T. més informació
VV.AA. / ...i els reis ens portaran carbó (El basar del xino, XIª edició)
Juan Carlos Lozano, Lídia Porcar, Francesc Roig i Antonio Luque / la Grey se'n va a La Xina
Ulla Blanca Lima i Nora Ancarola (amb la col·laboració de Laia Manonelles). / Optimització combinatòria

Benxamín Álvarez / No se puede mirar

Joanra Canosa / Joan Solo

Marta Cots, Manolo Fontiveros, Neus Masdeu i Ana Rodríguez Pastrana / Barcelona Emergents 2016

VV.AA. MXespai 1010 / XIII Exposició Internacional d'Art Contemporani de Petit Format (Ciutats literàries)
Ignasi Rosés, Joan Peix i Xavier Roca / Coto
Albert Cubells, Glòria Ortega, Pere Pich i Stefano Puddu (La Rectoria) / Des/Con/Nexions
 
Activitats a La Xina A.R.T. més informació
DJ Víctor de Miután / La Xina Sona '16 Sergio Alegre Vicente / La Xina Sona '16
Matelier (Marie Suga, Daniel Buxeda i Atsushi Moriya) / La Xina Sona '16
La Xina A.R.T. / Queimada
Adrian Pino, Agustín Gálvez, Svantje Busshoff i Xesco Mercé / Houdini Performance Festival 2016
La Xina A.R.T. / Tallers oberts 2016 Toni Clos/ 33 cristos in love
VV.AA., coordinat per Bruno Montané Krebs / Setmana de Poesia a La Xina A.R.T.
Adrian Pino / Mozart (ella)
 
Exposicions fora de La Xina A.R.T. més informació
VV.AA. / Contenant-contenu (4,barbier, Nîmes)
Benxamín Álvarez, Xesco Mercé i Marc Vilallonga / Senars i escarsers (The Grey Square de Tarragona)
Benxamín Álvarez, Xesco Mercé i altres / Am Ende Ist Es Poesie (Beton-Box, Düsseldorf)
Xesco Mercé i altres / L'educació de les arts: projectes innovadors dels centres (Arts Santa Mònica, Barcelona )
Benxamín Álvarez i altres / Síntesi 2016 (Disseny Hub Barcelona)
Xesco Mercé / Ictiopoemes (La Peixateria Sala de Creació, de Sant Boi de Llobregat)
Xesco Mercé i altres / Young Gallery Weekend (Galeria Anaglifos, Barcelona)
Benxamín Álvarez i altres / Les maletes de Walter Benjamin (Sala de Duanes d el'Estació Internacional de Portbou)
Benxamín Álvarez, Xesco Mercé i altres / XIII Exposició Internacional d'Art Contemporani de Petit Format (Galeria Artèria d'Igualada)
Benxamín Álvarez, Xesco Mercé i altres / XIII Exposició Internacional d'Art Contemporani de Petit Format (Galeria Himmelreich de Magdeburg)
 
Activitats fora de La Xina A.R.T. més informació
Xesco Mercé / Concert final del LEM Festival (Gràcia Territoti Sonor, Barcelona) Xesco Mercé / L'educació de les arts: projectes innovadors (Arts Santa Mônica, Barcelona)
Xesco Mercé / El veritable valor de l'art (Festivla A.R.T.T., TPK, L'Hospitalet de Llobregat
Xesco Mercé / Trompeta amb s@rdina (La Peixateria Sala de Creació, de Sant Boi de Llobregat)