Temporada teatral (inclosos tots els bolos nacionals i internacionals) / La Xina A.R.T.

Fotografies d'Alain Boulerot, Anna Solé, Benxamín Álvarez, Bernard Fabvre, Delphine Bardet, Dimensional Paco Cable, Jonathan Gervais, José Sanjurjo Alonso, Juan Muñoz, Judith Lesur, Konrad Kwas, Krzysztof Stanislawski, Lluis Badia, Marc Vilallonga, Marie.Françoise Prost-Manillier, Marina Tomàs, 4barbier,TPK i Xesco Mercé.

 

EXPOSICIONS A LA XINA A.R .T.:

Aquesta temporada d'exposicions ha estat intensa i profitosa (espiritualment, se sobreentén). Vàrem començar l'any amb un projecte de llarga trajectòria, El basar del Xino. Per aquesta desena edició vàrem poder comptar amb la participació d'alguns dels artistes de Kanîbal'hopox que van participar al Symposium de la xarxa celebrat a Kaunas (Lituània) a l'estiu de l'any apassat, amb la senzilla (i alhora dificilíssima) premissa de treballar solament amb llapis i paper. Bruno d'Abrigeon, Christine Foulché, Elisabeth Krotoff, Marie-Françoise Prost-Manillier, Martine Saurel, Diego Tampanelli i els quatre artistes de la casa van configurar el repartiment coral d'“El llapis de paper”.

La segona de les exposicions la van composar una selecció dels artistes lituans més destacats del moment: Robertas Antinis, Patricija Gilytė, Andrius Kviliūnas, Artūras Valiauga & Linas Liandzbergis, Gintautas Trimakas i Arvydas Žalpys. Aquest darrer, vell amic de La Xina A.R .T. va fer alhora el paper de comissari del projecte, amb la col·laboració de la no menys amiga Giedre Legotaite. Els treballs presentats a “Ready made.Lt” ja havien estat exhibits, tant a Lituània com a l'estranger, però aquest va ser el primer cop que es van aplegar per oferir una oportunitat única per descobrir el darrer secret artístic del continent.

Al Març vam celebrar el nostre primer contacte amb la galeria Stallowa, de Varsòvia, gràcies a la labor curadora de Kzrystof Stanislawski. Partint de premisses més o menys figuratives i de tècniques tan enganyosament elementals com són l'oli sobre tela, Julita Malinowska, Bartosz Czarnecki i Berenika Kowalska, els “3 joves pintors polonesos” porten aquest llenguatge al seu terreny expressiu particular, molt t més proper a posicionaments més abstractes que no pas naturalistes, cadascun, al mateix temps, d'una forma clarament personal i diferenciada.

Elisabeth Krotoff, Bernard Fabvre i Gregoire Fabvre, família i membres del col·lectiu 4,barbier, de Nîmes, amb l'irònic títol “FFK, la famille”, amb reminiscències d'un clan catòlic irlandès que remenà les cireres per l'Amèrica pop, ens oferirien tres mirades diametralment diferents i precisament complementàries, sobre aquesta particular feina nostra. Dibuix sobre paper, de caràcter mural. Escultures amb objectes trobats i cinema d'animació van ser els tres camins triats per la família per aquesta completíssima mostra.

A les darreries de Maig es van retrobar dos artistes que es coneixen de tota la vida per retre un particular homenatge precisament a aquesta (la vida) i a la literatura, l'aventura, l'amistat, l'art i tot allò que val la pena viure. Melville i Moby Dick foren simplement una excusa plàstica per confrontar dos llenguatges antagònics i complementaris, semblats i incompatibles alhora. Dues peces de gran format (la bèstia), a la coberta del vaixell (la planta noble de la galeria) i un bon reguitzell de dibuixos (els contes de mariners) a la bodega i santabàrbara (al soterrani) van conformar aquest projecte dual.

Tornant de l'estiu vam obrir temporada amb la presència de Xaro Castillo i Agustín Fructuoso, presentant la mostra “Cheek to cheek”. Els dos artistes de L'Hospitalet, ànimes veritables del col·lectiu TPK (Taller Pubilla Cases, amb seu al Centre d'Art Tecla Sala) i vells amics de La Xina A.R .T. van preparar un projecte especial per al nostre espai, ple de silencis, complicitat, intimitat, reflexió i, com no podia ser d'altra manera tractant-se de dos pintors de la seva envergadura, ple de bellesa. Pura bellesa.

Com a penúltima exposició de l'any, el company Marc Vilallonga torna a sorprendre'ns amb “El món segons Rosamon - El segon món del rodamón”. Una peculiar combinació de llenguatges i d'idiomes (collage amb papers pintats, fotografia amb imatges modelades tridimensionalment incrustades, o escultura que combina fusta i plàstic) rere les quals sempre ens sembla sentir una veu familiar, agradable i inquietat, que és a punt d'explicar-nos un conte. Subtil ironia, impecable presentació i versatilitat tècnica són la marca d'aigua del nostre company Marc.

Per acabar la temporada la darrera edició (que ja és l'onzena) del Basar del Xino, que aquest any es titularà “I els reis ens portaran carbó”. Sobre el muntatge (encara en fase preparatòria quan escrivim aquestes línies) només us podem avançar que serà, com totes les altres, una obra coral, una mena de cadàvers exquisit mural que faran els actuals membres del col·lectiu, així com una bona colla d'artistes amics de la ciutat i el país, per fer el colofó que es mereix aquesta tant interessant com inexplicable temporada.

ACTIVITATS A LA XINA A.R .T.:

Continuant la tradició d'oferir un petit concert a cada inauguració, allò que s'ha anat convertint en el festival La Xina Sona , aquest any hem fet un assortit de guitarra ètnica, clàssica, jazz i, molt especialment, de flamenc. Vàrem iniciar la temporada hivernal amb el guitarrista africà Seydou Ndiaye Galis, que ens va oferir una llarga mostra de ritmes i cançons del seu continent. Van continuar, al febrer, les guitarres clàssiques de Pol Aranda i Albert Ubach ( components del Duo Llatina), i va tancar aquesta primera edició el jazz de la guitarra elèctrica de l'argentí Martín Fernández i el contrabaixista vallesà, i vell amic de la casa, Albert Daví.

A la primavera, i gràcies al contacte amb l'espai Robadors22, que és on es cuina actualment la música més arriscada i inquietant de la ciutat, vàrem fer un parell de concerts de música flamenca: a l'abril varem comptar amb Ramon Piñas ( al cante ) i Albert Pons ( al toque ), idonis per acompanyar el projecte FFK, especialment el film de Gregoire Fabvre, de temàtica flamenca i andalusa. Al maig vàrem comptar també amb el cantant , altrament conegut com el Tato, acompanyat per les cordes d' Israel Fernández i el ball explosiu de Ruth Quesada. Amb moltes ganes de repetir experiència, per les dues parts.

Per una altra banda, al juliol, el poeta xillè Bruno Montané Krebs i el seu germà Álvaro, artista plàstic i músic experimental, ens varen brindar un experiment poètic i sonor que tenia exactament la durada del que diuen els entesos en comunicació, Psicologia i altres martingales, sol durar el temps d'atenció que hom pot resistir sense avorrir-se ni distreure's: 22 minuts. Poesia d'avantguarda i música de funambulista electrònic per acabar d'arrodonir l'exposició “Melvilliada”, de Ramon Roig i Xesco Mercé.

L'edició de tardor de La Xina Sona va comptar amb una arrancada de temporada d'autèntic luxe: la sabia improvisació de tres virtuosos del seu instrument i de la música contemporània: Agustí Martínez (ànima del Tepekale Sound), Liba Villavechia, El Pricto. Amb un sopranino, un tenor i un alt (respectivament) van donar un tret de sortida brillant al nou curs d'exposicions, acompanyant els companys del TDK del primer, Xaro Castillo i Agustín Fructuoso.

EXPOSICIONS FORA DEL NOSTRE ESPAI:

La temporada de bolos també ha estat prou profitosa pels membres del nostre col·lectiu. Vàrem acabar l'any per començar-ne un altre amb l'exposició “Contenat/contenu” a la galerie 4,barbier, de Nîmes. Després d'un llarg cicle d'exposicions d'obres de petit format, sota l'epígraf “Carrément”, aquest any, a curad e l'amic Bruno d'Abrigeon, es va fer un nou enfocament a aquella proposta. El continent i el contingut de l'obra es posaven al mateix nivell estètic i conceptual. Més de 90 artistes de 9 països i tres continents diferents.

Un altre joc proposat pel grup del Languedoc 4,barbier. “Le jeu des mots” consistia en que, durant dues setmanes, cadascun dels artistes havia de fer un dibuix sobre una paraula escollida. 14 paraules i 28 artistes d'Alemanya, França i d'aquí varen participar en el projecte, que, com veureu més endavant, es va pensar per una futura itinerància.

Un parell d'exposicions amb la participació del company Xesco Mercé. La primera, de caràcter individual, a l'Ateneu d'Esplugues de Llobregat. El seu títol “Ultraroig-Imfravioleta” donava pistes cromàtiques i conceptuals d ela sèrie de collages. La segona va ser la seva participació al projecte “Tupí or not tupí” comissariat per Lluis Torrens i exposada a un dels centres més atractius, conceptualment i arquitectònicament, de la costa catalana, La Sala (Espai d'art contemporani) de Vilanova i la Geltrú. Obres d'artistes contemporanis (Jaume Plensa, Jo Milne, Manuel Morales) contrastades amb clàssics de la col·lecció Víctor Balaguer.

Com a cada inici de la primavera, els companys del TDK organitzen el seu Solstici particular al Centre d'Art Tecla Sala. Aquest any es va titular “Estat d'emergència” i va comptar amb les participacions multitudinàries i plurinacionals amb els que els d'Hospitalet ens tenen acostumats; 110 artistes de 10 col·lectius diferents. Benxamín Álvarez, Xesco Mercé i Marc Vilallonga van ser els nostres representants.

La tercera sortida a l'estranger va ser la que aquest mateixos artistes van fer a Varsòvia, a la galeria Stallowa, al magnètic barri de Praga. Els dos primers van ser els expedicionaris que van portar les obres de La Xina , per primer cop, a la capital polonesa. Molta assistència de pública (amb representació de l'ambaixada espanyola), molt ressò mediàtic (premsa i televisió) i ganes de tornar a repetir l'experiència. L'exposició es va titular “Salon Letni. En una altra sala de l'espai que dirigeix Krzysztof Fabijański va exposar l'artista local Barbara Kowalczyk. Per a la inauguració vàrem preparar una gran performance gastronòmica, tal com explicarem més endavant.

També a l'estiu, tot just tornar de la vora del Vístula, vàrem reemprendre viatge cap a Nîmes, per exposar, els mateixos tres artistes d'abans, “Ou la couleur perd sa forme” (allà on el color perd el seu nom) a la galerie 4,barbier. Una mostra trífida plena cromatismes i subtilitats tècniques: de l'aquarel·la als collages amb papers pintats per donar contrapunt a la lluminositat blanca de l'estiu del Midi.

Tot just acabat el període estival Xesco Mercé inaugurà “Borntubialaif” a l'espai El Foro, del Born barceloní. Un a barreja de restaurant i cava de jazz que aposta també per les presentacions poètiques, les exposicions o el tango. Una vintena de collages sobre paper van servir per inaugurar també el Gin Jazz Festival, amb el gran saxofonista Gorka Benítez, a qui hem entrevistat en aquest número de la revista.

Una altra sortida cap a França, cercant la llum del nord. En aquest cas per fer una segona edició de “Le Jeu des mots” a Arts Up d'Avignon. La ciutat dels papes era una plaça encara no trepitjada pel nostre col·lectiu i potser ho passarà a ser més sovint pel contacte amb aquest nou col·lectiu gal. Amb l'actuació estel·lar de “Les soeurs Antienne” al vernissage.

I una altra mostra del nostre soci més hiperactiu: “Melvilliana, contes navegants”. En Xesco Mercé va se convidat pel músic Víctor Nubla, per al LEM FESTIVAL 2015, un dels esdeveniments musicals més interessants, experimentals i arrelats a la nostra ciutat. L'exposició va servir de marc estètic per a la lectura col·lectiva de “Moby Dick” que la gent de Gràcia Territori Sonor, a partir d'una idea de Pere Fernàndez (llibreria Pequod) i Joan Teixidor, en la qual es va llegir el text en català, castellà, anglès, francès i japonès.

I, com a teló d'autèntic vellut de la temporada, la darrera sortida va ser a la XIII Biennale de Lyon. Dins del certamen Résonance els nostres amics de Le Transfo, conjuntament amb l'Atelier Royal i l'Atelier Fleury, van preparar una exposició triple en al qual 30 artistes de Kanîbal'hopox van fer 14 autoretrats segons l'estat d'humor que tenien en un parell de setmanes predeterminades. El resultat son 420 obres de creadors de Lituània, França, Alemanya i Catalunya. La mostra tindrà una segona edició, a la primavera de l'any 2016, a la Kunsthaus de Rhenania- Westfalia de Colònia.

ACTIVITATS FORA DEL NOSTRE ESPAI:

I encara un bis: les nostres activitats no expositives fora de casa nostra. La primera va ser a ·La nuit des musées” de Nîmes. Colette Girod va presentar, al 4,barbier un film recopilatori on apareixien totes les performances i accions realitzades durant les inauguracions a l'espai del Gard francès. Entre elles va sortir Hypnagogique Affaire a Nîmes Solo (H.A.N. Solo) realitzat fa uns quants anys per José A. Troya, Toni Clos, Manuel Ruz i Xesco Mercé (al saxo), en l'exposició The Xina Jazz Machine. Aquest mateix film es va poder veure també al TPK, dins del certamen A.R.T.T. (Acte de recuperació de Tecla Tepeka) d'aquest mateix any.

Com ja s'ha apuntat fa uns quants paràgrafs, el vernissage de l'exposició Salon Letni, a Varsòvia, es va acompanyar per la performance culinària “...i calamars del Vístula”. Benxamín Álvarez i Xesco Mercé, perfectament secundats per la família d'aquest, les dues Tereses i en Raimon, van fer tres paelles mixtes per a un centenar de persones amb els materials i els ingredients més inversemblants. El resultat gastronòmic, però, va ser un èxit aclaparador. No en va quedar ni un granet.

Per la festa Major de la ciutat, la Mercè , l'Ajuntament organitzà la 20ª mostra d'associacions. Nosaltres, per primer cop, vàrem voler participar en aquesta experiència de col·lectius i associacions de Barcelona que es va celebrar a la Plaça de Catalunya. Allà vàrem muntar la paradeta, podent mostrar les catàlegs de La Xina A.R .T. i els quatre números editats d'aquesta revista, i vam rebre visites inesperades.

La darrera acció de la temporada la va fer Xesco Mercé a la galeria The Grey Square de Tarragona, un espai dirigit per Antonio Luque i Juan Carlos Lozano, amb els quals realitzarem un intercanvi durant 2016. L'espai va organitzar el cicle performàtic “Corporeidad y resistencia”, amb la presència de conegudíssims performes i accionistes de tot l'estat: el propi Lozano, Abel Azcona, Paco Nogales, Carlos Pina, Manuel Morales i el nostre associat Xesco, que va presentar: “Deconstruint Beuys o Com la Mort explica l'art del segle XX a una tortuga de guix”.

(Teló)

 
Exposicions a La Xina A.R.T. més informació
VV.AA. / El llapis de paper (El basar del xino, Xª edició)
Robertas Antinis, Patricija Gilytė, Andrius Kviliūnas, Artūras Valiauga & Linas Liandzbergis, Gintautas Trimakas i Arvydas Žalpys / Ready ade.Lt
Julita Malinowska, Bartosz Czarnecki i Berenika Kowalska / 3 joves pintors polonesos

Elisabeth Krotoff, Bernard Fabvre i Gregoire Fabvre / FFK, la famille

Ramon Roig i Xesco Mercé / Melvilliada

Xaro Castillo i Agustín Fructuoso / Cheek to cheek

Marc Vilallonga / El món segons Rosamon - El segon món del rodamón
 
Activitats a La Xina A.R.T. més informació
Seydou Ndiaye Galis / La Xina Sona '15 Pol Aranda i Albert Ubach (Duo Llatina) / La Xina Sona '15
Martín Fernández i Albert Daví / La Xina Sona '15 Ramon Piñas i Albert Pons / La Xina Sona '15
El Tato, Israel Fernández i Ruth Quesada. / La Xina Sona '15 (edició primavera)
Bruno i Álvaro Montané Krebs / 22 minutos
Agustí Martínez, Liba Villavechia i El Pricto / La Xina Sona '15 (edició Tardor)
 
Exposicions fora de La Xina A.R.T. més informació
VV.AA. / Contenant-contenu (4,barbier, Nîmes) VV.AA. / Le jeu des mots (4,barbier, Nîmes)
Xesco Mercé / Ultraroig-Imfravioleta (Ateneu d'Esplugues de Llobregat) Xesco Mercé i altres / Tupí or not tupí (La Sala, Vilanova i la Geltrú)
VV.AA. / Estat d'emergència (Centre d'art Tecla Sala, L'Hospitalet) Xesco Mercé / Borntubialaif (El Foro, Barcelona)
Benxamín Álvarez, Xesco Mercé i Marc Vilallonga / Salon Letni (galeria Stallova, Varsòvia )
VV.AA. / Le jeu des mots (Arts Up. Avignon) Xesco Mercé / Melvilliada, contes de navegants (Gràcia territori sonor, Barcelona)
Benxamín Álvarez, Xesco Mercé, Marc Vilallonga i altres / Solipsisme en commun (Le Transo, Resonance, XIII Biennale de Lyon)
 
Activitats fora de La Xina A.R.T. més informació
La Xina A.R.T. / La nuit des musées (4,barbier, Nîmes) La Xina A.R.T. / 20ª Fira d'associacions (Plaça Catalunya)
Xesco Mercé i Benxamín Álvarez / ...i calamars del Vístula (galeria Stallowa, Varsòvia)
Xesco Mercé / Com ensenyar art contemporani a una tortuga de guix (Festival Corporeidad y resitencia, The Grey Square, Tarragona)