Fora de La Xina
ccc

La temporada 2011-2012 va començar amb un “tal com dèiem ahir” de fra Luís de León, és a dir. Vàrem continuar i concloure un parell de projectes de llarg recorregut encetats el curs precedent. Pe runa banda “Ruemeurr”, el treball col·lectiu que van pensar per Kanîbal'hopox” les artistes Marie-Dominique Bidard i Christelle Teissedre, després d'inaugurar la seva ruta a Nîmes, tal com puntualment vàrem informar al número 1 de la Conxinxina , va ser presentat a l'espai Le Tranfo, de l'amiga Marie-François Prost-Manillier, en las secció “Resonnance” de la XI Biennale de Lyon. I, posteriorment, es va incloure en l'exposició “Autopista 2011” que es va fer al TPK de L'Hospitalet. Els participants de La Xina en el projecte van ser Benxamín Álvarez, José A. Troya i Xesco Mercé. Que va aprofitar per fer una mini-performance amb la trompeta i bombolles de sabó al Festival d'activitats performàtiques que els amics de L'Hospi fan cada any (A.R.T.T.) i que seria el germen de futures accions que aquí apareixeran d'aquí unes línies.

El segon dels projectes que va concloure fou “Placards Exquis””. Va ser en una exposició a La galerie-chapelle de La Salamandre , de Nîmes. Un gran espai al centre de la ciutat dels companys de 4barbier on el muntatge dels Pop-Ups, engrescat per Chamille Richard, podia lluir amb tota la seva plenitud. Els participants van ser David Tarancón, a més dela habituals Benxa i Xesco. Allí també es va presentar un nou vídeo d'aquest darrer sobre els muntatges anteriors del projecte Placard (que, recordem, ja s'havia vist a la Kunsthaus de Renania-Westfalia de Colònia i a La Xina ). Prèviament, cal dir-ho, es va celebrar l'exposició “Carrement 2011” , amb la participació de Benxa, Xesco, José i Marc per part nostra, a la galerie-vitrine 4barbier de Nîmes. Un esdeveniment on participem regularment i que va aplegar més d'un centenar d'artistes de sis països europeus.

La proposta genuïnament primera d'enguany va ser el projecte “ La Casa Museu ” una mena de reflexió sobre els espais de mostra i lluïment d eles obres d'art que podeu trobar perfectament explicat i retratat pel text del company Lucien i el reportatge gràfic i el vídeo composat per a tal fi pel nostre videoartista de capçalera Marc Vilallonga. “ La Casa Museu ” es presentà en el festival DrapArt de Barcelona celebrat el desembre passat al CCCB. Aquest certamen, que va editar un catàleg on apareix aquest esdeveniment, també va aplegar una gran exposició al FAD, en la que “El retaule dels monstres benignes” de Xesco Mercé, ens va representar.

El segon dels grans projectes d'aquesta campanya també era fill de dues propostes presentades amb anterioritat, una a la nostra antiga seu del carrer Doctor Dou (en l'edició del darrer “Basar del Xino” que allí férem) i l'altra a la galeria Meno Parkas de Kaunas, l'espai dels artistes lituans que regenta l'amic Arvydas Zalpys.. Si en aquests llocs el muntatge s'anomena, successivament “Projecta Ombra” i “Seseliu Teatras”, a l'Espace Culturel de l'I.U.F.M. de la Universitat de Montpellier, va passar-se a titular “Òpéra d'ombres”, amb un doble accent que permetia la lectura tant en francès com en català.

El muntatge al qual ens va convidar la prestigiosa universitat francesa, mitjançant l'amable gestió de l'amiga Mido Bidard, va ser molt més complicat que a Barcelona i una mica més que a Lituània. Els expedicionaris Benxamín Álvarez, Marc, Xesco Mercé i Marc Vilallonga (amb l'ajut de part de llurs famílies i la inesperada visita de la nostra col·laboradora Berta Simon) van muntar en tres dies una estructura de prestatges monumental farcit d'una vintena de projectors de diapositives que projectaven les siluetes dels altres companys de La Xina , penjades en una estructura metàl·lica punxent.

Tot plegat conformava un conjunt de dues peces estructurals, l'una, la dels projectors, tremendament física i pesada i l'altra, a la paret del davant, volàtil i lleugera, car era feta de llums i ombres variables i tremoloses. Per completar la festa, Xesco i Benxa van fer una performance inaugural, amb la música composada per l'ocasió pel nostre col·laborador musical Albert Daví, basada també en la projecció lumínica i l'efimeritat, rodonament batejada com “Les boulistes”.Tot aquest muntatge va ser retratat i presentat en un preciós vídeo pel sempre brillant amic Marc. Aquest el podeu veure en l'edició digital de la revista ( www.laconxinxina.org ) o en la web de La Xina A.R .T.

Una altra gran exposició a l'espai del Foment de les Arts i el Disseny (FAD) va ser la que va convocar el col·lectiu de Tallers Oberts. Seleccionats per un jurat, dues grans obres de Benxamín Álvarez i Xesco Mercé, “Tiempos modernos” i “El Jean Genet sense cap”, es van poder veure en la sala de les arcades d'aquesta entitat, juntament amb altres artistes d'arreu de la ciutat, triats per aquesta mostra que portà per títol “Síntesi”. Paral·lelament va ser presentat a la veïna i flamant Filmoteca de Catalunya un film sobre el barri del Raval, rodat quan encara nosaltres érem a Doctor Dou, fet pels cineastes Christian Plähn i Miguel Anton Malo i titulada “ 08001” . Es tracta d'una visió coral de les activitats al barri, des de l'alba a la matinada. La Xina hi apareix celebrant “O Catalizador”, el festival que va muntar l'amic Anxo Baranga, concretament s'hi veu la performance que van fer els DeLuXe (Luís Casado i Xesco Mercé) amb la companyia del pintor i il·lustrador Oscar Mora.

La següent proposta grupal es va dur a terme a l'Espai d'Art Moritz de Cornellà. Convidats per la Penélope Cañizares , promotora del projecte Concèntrica, vàrem fer una extrapolació d'un dels altres treballs col·lectius que van néixer en un “Basar del Xino”. En aquesta ocasió es va tractar duna posada al dia de l'”Art domèstic”. Amb l'ajut de la regidoria de medi ambient, i en aquesta ocasió, també amb els “xinos” Toni Clos i David Tarancón, vàrem tenir accés a la deixalleria de l'Almeda per nodrir-nos de mobles i electrodomèstics, que es convertirien en pantalles de projecció on es reflectien obres d'art prou conegudes ("El mar de gel” Friedrich o “Desastres e la guerra” de Goya, per exemple). El muntatge, molt més monumental que el realitzat a l'Hort de la bomba, es va complementar amb una performance (“Bens mobles”), realitzada pel Xesco Mercé i el Benxamín Álvarez i filmada, com sempre, pel Marc Vilallonga, en la que es convertia, en rigorós directe, una sèrie d'obres d'art elegantment clàssiques en els més mobles de disseny més rabiosament modern.

Una altra col·laboració, en terres franceses, va ser la participació en l'exposició d'homenatge a l'expert en Rabelais Claude Gaignebet, organitzada per l'artista de 4barbier Bernard Fabvre. L'experiència va consistir en fer una nova versió del quadre de Brueghel el vell “La folle Margot”. En aquest versió deconstruida de la tela del pintor flamenc hi van participar cinquanta artistes francesos, alemanys i d'aquí. Per part nostra van prendre part en aquesta aventura Marc, Xesco i Benxa. Altres exposicions de membres del col·lectiu, a títol individual han estat les mostres grupals “Koncept”, al Centre d'Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú i “Versàtils de carrer”, a la Sala dels Trinitaris de Vilafranca del Penedès, ambdues protagonitzades pel Xesco Mercé, molt actiu tot l'any. A més va començar a col·laborar amb el programa de TV3 “Via Llibres” amb els seus llibres objecte i va concloure la temporada fent una gran exposició individual a la Fundació Vall Palou de Lleida, titulada “Diccionari de miralls”, que ben aviat es veurà a La Xina.

La darrera activitat d'aquest caramull d'activitats exteriors ha estat, un altre con a la galeria de Nîmes, l'exposició a quatre mans que van preparar el Xesco i el Benxa. La parella d'inquiets artistes van presentar un conjunt d'escultures i collages amb el suggerent títol “La ràdio de nit” per arrodonir un any d'efervescència creativa.

Rumeur
Fotos de Marie-Françoise Prost-Manillier i Agustíon Fructuoso
Al Transfo de Lyon (XIè Biennale-Resonnance)
Al TPK de L'Hospitalet (Autipista)
Placard Exquis a La Salamandre
Fotos de Benxamín Álvarez Vídeo de Xesco Mercé
Carrement 2011
Fotos de Benxamín Álvarez
08001
Fotos de Marc Vilallonga
Síntesi al FAD
Fotos de Berta Simon
Òpéra d'ombres
Fotos i video de Marc Vilallonga
Les Boulistes
Fotos de Teresa Mercé, Clàudia Fabra i Berta Simon
Art domèstic a l'Espai d'Art Moritz
Fotos i video de Marc Vilallonga
Bens mobles
Fotos Marc Vilallonga
La folle Margot
Fotos d'Elisabeth Krotoff
Koncept
Fotos de Lluis Torrens
Versàtils de carrer
Fotos de JoAu
Via llibres
Fotos de Jaume Clerias
Diccionari de miralls
Fotos de Xesco Mercé i de la Fundació Vall Palou
 
Vídeo de Xesco Mercé
La radio de nuit
Fotos de Benxamín Álvarez i Xesco Mercé
 
Vídeo de Xesco Mercé