A La Xina (exposicions)
ccc

La quinzena temporada del projecte expositiu de La Xina A.R .T. ha estat, a fi de comptes, una de les més heterodoxament completes de la nostra trajectòria. L'han configurat com a tal tant mostres individuals d'artistes propers (del propi col·lectiu, com ex companys de viatge) i de més exòtics (pertanyents a grups estrangers de l'associació Kanîbal'hopox) com macro projectes de caire europeu com el que va donar títol al leitmotiv de l'any anterior, el “Canibalisme il·lustrat”, i que ha fructificat en dues experiències creatives prou engrescadores: “L'Europa caníbal” i “El segon plat”. Per caramullar la temporada hem volgut mostrar les obres més fresques tant dels propis membres del nostre col·lectiu com dels artistes més joves de la ciutat i el país, aplegats en la segona edició del “Sortida d'emergència”.

Començant pel començament, vàrem encetar el curs amb “L'Europa caníbal”, un experiment que consistí en reunir setze artistes dels diversos grups que composen la Xarxa europea d'espais de creació Kanîbal'hopox, amés de comptar amb la presència de dos artistes vinculats a DrapArt, (associació amb la qual vàrem estar treballant puntualment aquell hivern), i proposar-los que fessin una canibalització d'alguna obra standard de la història de l'art (les menines, la sopa Campbell o el bisó d'Altamira, per exemple) del seu gust i predilecció i que en fessin una versió contemporània i personal. L'únic requisit era d'espai, cada obra havia de mesurar un metre per un metre màxim (amb una certa llibertat volumètrica). El resultat va ser la primera exposició de la temporada que va aplegar treballs de (4barbier, Nîmes) Christine Foulche i Dominique Nicolas (4barbier, Nîmes), Rolf Hinterecker (5orte, Colònia), Loran Jacob (Grup independent de Berlín), Arvydas Zalpys i Ceslovas Lukenskas (Meno Parkas, Kaunas) Amparo R. Maján i Yelena Cvejic (TPK de l'Hospitalet), Karol Bergeret i Norberto Fuentes (de DrapArt) i els sospitosos habituals de La Xina , Benxamín Álvarez, David Tarancón, José A. Troya, Marc Vilallonga, Toni Clos i Xesco Mercé.

La segona part d'aquest complex muntatge (per concepte i logística) va fer-se tres mesos desprès, posteriorment a sortejar (ja els surrealistes ens ensenyaren que l'atzar és una arma poderosa) les obres primeres per fer-hi una segona canibalització, subtitulada “Segon Plat”. Cada artista va treballar directament sobre l'obra del company de sort per repintar-la, retallar-la, fotografiar-la o cremar-la (sic) i fer-ne una nova creació. Aquesta mostra es va presentar al desembre i es va fer coincidir amb el projecte anual “El basar del xino”, car el seu caràcter col·lectiu encaixava, més o menys, en la filosofia del cicle.

Entre mig d'ambdues exposicions va tocar el torn a Toni Clos, que va voler convidar dos dels seus amics artistes, Benjamí Tous i Eleazar, per presentar-nos el muntatge “ La Dansa Macabra ”, una exposició fonamentalment pictòrica al voltant de l'únic tema tan vell com la vida (la mort, òbviament), des tres òptiques de vitalitat i cromatisme diferenciat que es complementaven en aquesta proposta conjunta, que ja havien presentat la galeria “El arte de lo imposible” de Gijón.

Vàrem encetar l'any 2012 amb una proposta de l'artista francès Bruno d'Abrigeon, vinculat al grup 4Barbier de Nîmes, que ens va portar a Barcelona una sèrie d'objectes escultòrics posseïdors de dues qualitats particularment atractivess (alhora que perfectament definitòries del seu  modus operandi creatiu), el sentit de l'humor i la interactivitat. La mostra “Bouble jeu” tenia una contrapartida més introspectiva i autoreflexiva, al soterrani de la sala, titulada, com no podia ser d'altra manera, “Double je”.

La segona proposta de l'any ens la va portar un vell conegut de la casa, Santi Erill. “Seguir les instruccions”, amb la seva característica mirada entremaliada, ens oferí una tan suggerent com inquietant proposta visual de títol juganer que remetía a grans lúcids lúdics com Perec o Cortázar. “Seguir les instruccions” combinava la fotografia seriada de grans dimensions i el vídeo a partir de fotografies fixes per fer-nos anar endinsant en el terreny del relat dadà i de la poètica de l'absurd.

Tot seguit va tornar, desprès d'un parèntesi que tots trobarem prou llarg, David Tarancón. Aquest veterà membre de  La Xina A..T. posseïdor d'un intransferible i íntim univers, farcit d'estrambòtics personatges pobladors d'espais espirals gens euclidians que configuren l'imaginari d'aquest món tou que insinua el no massa sinuós títol “Desaristizando”. Quatre sèries de petit format i dissenys curvilinis conformaren l'exòtic i ambigu ambigú de la porta a un altre Univers.

Per acabar la temporada, tot just quan l'estiu esclata com un ou ferrat a la ciutat, vam celebra la segona edició del “Sortida d'emergència (Inclassificables)”. La Xina A.R .T. va torna a tenir el plaer de poder presentar-vos un nou grapat d'“artistes cadells”, tal com els retratà Dylan Thomas, provinents d'algunes de les prestigioses escoles d'art ciutat ( la Llotja i l'Escola Massana) els quals portaren una alenada d'aire fresc al panorama cultural del xafogós estiu barceloní.

L'Europa caníbal/ Col·lectiva
del 15 de setembre al 22 d'octubre de 2011
Fotografies de Marc Vilallonga, Vídeo de Xesco Mercé
més informació
   
La dansa macabra / Benjamí Tous, Eleazar i Toni Clos
del 27 d'octubre al 3 de desembre de 2011
Fotografies de Marc Vilallonga
més informació
L'Europa caníbal (segon plat) / Col·lectiva
del 15 de detembre de 2011 al 4 de febrer de 2012
Fotografies de Marc Vilallonga, Vídeo de Xesco Mercé
més informació
   
Double jeu/ Bruno d'Abrigeon
del 16 de febrer de 2010 al 31 de març de 2012
Fotografies de Marc Vilallonga
més informació
Seguir les instruccions/ Santi Erill
del 12 d'abril al 12 de maig de 2012
Fotografies de Santi Erill
més informació
Desaristizando/ David Tarancón
del 24 de maig al 30 de juny de 2012
Fotografies de Marc Vilallonga
més informació
Sortida de emergència 2 (Inclassificables)/ Col·lectiva
del 7 al 28 de juliol de 2012
Fotografies de Marc Vilallonga
més informació