Fora de La Xina
ccc

Sempre hem estat culs inquiets i, com cada anys també hem passejat el nostre art des de les més exòtiques a les més nostrades geografies. El primer dels projectes ha esta el “Placard Exquis”, del qual ja n’hem parlat al fer-ho de la versió barcelonina del projecte, intitulada “Armaris exquisits”. Aquesta idea original de Camille Richard es va materialitzar, per primer cop, a la Kunsthaus de Rhenania-Westfalia, a la ciutat de Colònia. Convidats pel grup “5 Orte” (Claus-Dieter, Hiroko, Hilde, Bernd, Günter i un llarg etcètera d’exquisits amfitrions), flamant nou component de Kanîbal’hopox, vàrem poder presentar les obres dels 25 artistes a la capital alemanya, en el marc del prestigiós festival de disseny “Passagen” d’aquest any 2011.

“Rumeur” és el títol d’un altre projecte del macro col·lectiu europeu Kanîbal’hopox, en aquest cas encetat per les artistes Marie-Dominique Bidard i Christelle Teissedre basat en una mescla del concepte de cadàver exquisit i el rumor més xafarder. Cadascun dels artistes (més d’una cinquantena d’alemanys, italians i d’aquí –Benxa, José i Xesco en representació de la Xina) rep un dibuix i té 4 dies per transformar-lo, cada dibuix original es conserva i se n’escanegen còpies. Del primer al darrer dibuix, com en el joc infantil dels disbarats, el canvi produït és absolut. Aquest projecte s’exposarà a Nîmes i, posteriorment (ho veurem al proper número de “La Conxinxina”, la portada provisional del qual ja us avancem), a la XI Biennale de Lyon, en l’apartat “Resonnance”.

Els vells companys del TPK ens han fet un article sobre el nostre nou espai a la seva revista anual “Tepekale inventariat. Creació 2.0”, que, com casa any, ha aprofitat la celebració del festival “A.R.T.T. (Acte de Recuperació de Tecla Tepeka) per sortir a la llum. Per questa edició, el nostre performer de capçalera, Xesco Mercé, ha fet un parell d’accions. “A través de Travis”, un breu resum de la història musical nord-americana, que, de fet, era un medley minimalista entre “My way” de Sinatra y “El rey” de Vicente Fernandez) i una versió adaptada del “Fins a la cuina!” dels DeLuXe, amb la participació estel·lar d’Agustín Fructuoso suplint de forma rutilant l’amic Luís.

Va ser també al TPK on vàrem fer l’exposició en homenatge a “EL Naufraguito”, la sensacional revista de Ceferino Galán (i la seva fidel secretaria Helga), de la qual ja n’hem parlat profusament en l’apartat de Literatura. Aquesta mostra es convertí en itinerant al presentar-se també al 4barbier de Nîmes, amb la representació del Benxa i el Xesco de part de La Xina. Allí també, com ja va sent habitual en els darrers anys, els dos artistes anteriors, amés a més de Toni Clos, David Tarancón i José A. Troya, van participar en el muntatge anual de petit format “Carrement”, en la seva enèsima edició (i que duri!).

A nivell individual han estat diverses les aventures dels nostres membres. Benxamín Álvarez ha participat en la mostra del tercer aniversari de la galeria saragossana “La libreta de los dibujos” i hi ha fet una exposició posterior pròpia titulada “Pálpitos de tinta”. Xesco Mercé, amb obres a la col·lecció de Lluís i Biel Torrens “L’estamperia de Monsieur Perignon”, s’ha passejat i exposat el seu treball per el Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí, pel Centro DeArte del palau ducal de Medinaceli, a Sòria i, finalment, a l’Arco de Santa María de Burgos. Toni Clos, per la seva banda, ha presentat a “El arte de lo imposible” de Gijón, el seu projecte col·lectiu (amb Eleazar i Benjamí Tous) “Las danzas de la muerte”, que es presentarà, si Déu vol, a la tardor a La Xina.

Com a traca final (o gairebé), dels afers exteriors a la bonica localitat de Claret, al Languedoc-Roussilon francès, es va celebrar el segon gran Meeting internacional de Kanîbal’hopox, amb assitencia de pràcticament tots els grups del col·lectiu (exceptuant Imerge de Portugal). Entre àpat i àpat i libació i libació, es celebrà un profund debat sobre l’art i el futur (si és que no són el mateix) que, de ben segur, avançà les línies mestres de la creació a Europa els propers lustres. Tot plegat s’acabà amb un improvisat concert d’allò que l’il·lustre Bernard Favbre anomena l’orquestra Kanîbal’hopox Ceslovas al saxo tenor, Xesco a la trompeta i el saxo alt, Gregoire a la trompeta, Hilde a l’acordió, Bernard i Clarbous al baix, Xaro a la guitarra i Arvydas ballant damunt de la taula.

Partint també, d’alguna manera, d’aquella reunió d’”eurovisionaris”, Xesco Mercé, molt actiu en el moviment del 15-M a la seva ciutat d’Esplugues, va presentar un projecte a mig camí entre l’art i la revolta anomenat “Un cop de mà per la Revolució!” en el qual participaren més d’una vintena d’artistes d’arreu, conformant unes policromes brigades internacionals. Les imatges d’això i de tot plegat podeu veure-les, a part de a les fotos que acompanyen aquest escrit, al reguitzell de vídeos que es poden seguir a la nostra versió digital www.laconxinxina.org.

Placard esquis
Fotos de Benxamín Álvarez i Xesco Mercé
 
drap2 drap2 drap2 drap2
   
Vídeo de Xesco Mercé i 5orte
 
Rumeurs
Fotos facilitades per Christelle Teissedre
 
drap2 drap2 drap2 drap2
A.R.T.T.
Fotografies de Diego Tampanelli
drap2 drap2
Tepekale inventariat. Creació 2.0
Imatges de la revista facilitades pel TPK
drap2 drap2
Carrement 10
Imatges de la revista facilitades per 4barbier
drap2 drap2
La libreta de los dibujos
Fotos de Benxamín Álvarez
drap2 drap2
L'estamperia de Monsieur Perignon
Fotos de Xesco Mercé
drap2 drap2
El Naufraguito a TPK i a Nimes
Imatges facilitades pel TPK i per 4barbier
drap2 drap2
 
Vídeo de Xesco Mercé
II Kanîbal'hopox International Meeting
Fotos de Benxamín Álvarez i Veronique Reinaud
 
drap2 drap2 drap2 drap2
   
Vídeo de Xesco Mercé
 
Un cop de mà a la revolució
Un projecte de Xesco Mercé amb la col·laboració de diversos membres de Kanîbal'hopox
   
drap2 drap2 drap2 drap2 drap2 drap2 drap2
 
Vídeo de Xesco Mercé