A La Xina (activitats)
ccc

Des de la seva fundació, La Xina A.R.T. ha programat tot un reguitzell d’activitats des de diferents camps de la creació: cinema d’animació (Xinacitta), art sonor (Music in the Xina Box), performance (Curru Cu Cú Paloma, Els 7 samurais, Bienvenido Mister Allen!). Hem participat també en diverses iniciatives a la ciutat: videoart (Acanada), literatura (Barcelona Poesia), música clàssica (Riber Music) i altres festivals de diversa índole (Bac, Loop, ArtDNit al Raval, NewArt i Tallers oberts, per presentar, enguany, el nostre nou espai a l’Hort de la Bomba). És obvi, doncs, que forma part de la nostra idiosincràsia i del nostre modus operandi muntar aquesta mena d’esdeveniments. Per aquest any n’hem encetat alguns de nous i n’hem continuat d’altres de molt volguts, com és el “Xinaxinorri”.

Per començar i cloure temporada vàrem idear el “Houdini Performance Festival”, una iniciativa que barrejava amb l’habilitat d’un prestidigitador, la màgia amb les pràctiques performàtiques. Per aquesta primera edició, vàrem comptar amb el gran Mag Ramó, representant la primera part de la premissa, amb els DeLuXe (Luís Casado + Xesco Mercé) i el seu espectable “Fins a la cuina!”, una contesta com calia a l’intrusisme de Ferran Adrià a les biennals d’art, i, per acabar, amb el “Santi Erill Trio”, un personalíssim projecte musical per a tres megàfons i veu.

Coincidint amb la primera exposició de la temporada, “Altres natures”,vàrem tenir un projecte, a mig camí entre l’art, la pedagogia i la descoberta iniciàtica de la pròpia ciutat. Un punt de partida per a una sèrie de visites comentades a diversos punts de la ciutat, amb una mirada que anà més enllà dels habituals tòpics que tant desgasten l’art més conegut i més visitat de Barcelona. Fernando González, responsable d’aquests “Recorreguts” ens va ajudar a conèixer de ben a prop i amb una altra perspectiva obres tan diverses com la de Picasso i la dels mestres de l’art romànic català de l’església de Sant Pau del Camp, enllaçades amb la creació més rabiosament contemporània reunides en aquesta col·lectiva que encetà el nou espai de La Xina.

El tercer gran projecte d’activitat ha estat la organització de “La Xina Sona”, a càrrec del músic Bru Maymó i del nostre Benxamín Álvarez. La Xina ha programat dues tandes de concerts, d’estils tan heterogenis com atractius, que s’han fet, en una primera etapa a la primavera i que clouran amb una segona tongada a la tardor. La guitarra de Thomas Circus, la flauta travessera clàssica de Sergi Gili, les guitarres i la veu negra de Cita a ciegas, l’harpa i la marimba de Té per a dos han passat, de moment, pel nostre humil festival, que vol ser un punt d'interacció i interrelació entre un públic musical i l’art visual, tan lúdic com estètic i que presenti i faciliti  noves formes d’expressió i d’experimentació.

Desprès d’una tan desafortunada com plàsticament fascinant inundació al nostre local, per cloure la primera fase de concert i empalmar amb la segona fase del “Houdini” vàrem celebrar la performance “Jam Session”, perpetrada pel Xesco Mercé (trompeta i pernil) encadellada amb el concert de “Fanta’s trio”, és dir, Joan i Josep Mª Mayol (clarinet i guitarra i guitarró) i Albert Daví (baix). Tot plegat va servir per inaugurar, amb tot l’honor que es mereixia, l’exposició del col·lectiu Kanîbal’hopox “Armaris exquisits”.

Per acabar aquest apartat d’activitats, volem fer especial menció a la “Xina Xinorri”. Aquest projecte neix l’any 2006 a partir de la reflexió i el debat entre els artistes de la Xina sobre el tractament de l’art contemporani en el món de l’ensenyament (molts dels integrants ens dediquem més o menys professionalment a l’ensenyament de l’art). La “Xina Xinorri” és una posada en comú i les experiències pedagògiques individuals. L’hem dut a terme gairebé tots els integrants de la Xina, presents i passats (en especial l’Anxo Baranga), i és un projecte de continuïtat que ens apassiona. Aquest any, a més d'oferir tallers de plàstica a les escoles i visites guiades a la galeria, hem ampliat l’oferta amb el projecte abans citat “Recorreguts”.

La “Xina Xinorri” mereix un article sencer, a part, que us prometem per al proper número de la revista, però, per anar fent boca, us deixem amb l’inici de la presentació que va fer Benxamín Álvarez del projecte de l’any anterior: “Deslligar l’art de l’experiència humana, de la vida, de l’experiència individual de cada persona, és banalitzar-lo i renunciar al més interessant del seu potencial educatiu. L’art és una bona eina per ensenyar a mirar amb creativitat i intel·ligència, per ensenyar a sentir i a pensar, a valorar, a fer preguntes, a mirar d’entendre el món, i també d’entendre’ns nosaltres mateixos”. (Continuarà...)

Houdini Performance Festival
Fotografies de Marc Vilallonga
 
drap2 drap2 drap2 drap2
   
Vídeo de Xesco Mercé i Enric Font
 
La Xina Sona
Fotografies de Marc Vilallonga i Benxamín Álvarez
drap2 drap2 drap2
  Thomas Circus Sergi Gili
drap2 drap2 drap2
Cita a ciegas Té per a dos Fanta's Trio
Recorreguts
Fotografies de Benxamín Álvarez
drap2 drap2
Tallers Oberts
Fotografies de Benxamín Álvarez
drap2 drap2
Jam Session
Fotografies de Benxamín Álvarez i Jean Pierre Borezée
 
drap2 drap2 drap2 drap2
   
Vídeo de Xesco Mercé
 
Xinaxinorri
Fotografies de Xesco Mercé i Carlota Sabartés
 
drap2 drap2 drap2 drap2